Uniunea Democrată Turcă din România a organizat un atelier de creaţie pentru elevi şi profesori, în zilele de 17 şi 18 februarie 2023, la sucursalele din Constanţa, Medgidia şi Cobadin. Atelierul de creaţie a fost organizat de de comisia de cultură a UDTR şi a fost coordonat de prof. Serin Türkoğlu, preşedinta comisiei. În cadrul atelierului, elevii au învăţat să confecţioneze păpuşi şi obiecte de podoabă, sub atenta îndrumare a profesorilor de limba turcă, dar şi a unor doamne experimentate în confecţionarea articolelor de artizanat. La eveniment au participat elevi care studiază limba turcă maternă în şcolile din judeţul Constanţa însoţiţi de profesorii lor de limba turcă: Melek Osman, Subihan Iomer şi Vildan Bormambet.
Uniunea Democrată Turcă din România – Sucursala Constanţa a marcat împlinirea unui centenar de la naşterea renumitului istoric şi politolog Kemal Karpat (1923-2019) printr-un simpozion, organizat , la Constanţa. Simpozionul a reunit reprezentanţi ai administraţiei publice, ai mediului academic, membri ai familiei reputatului profesor Kemal Karpat şi ai sucursalelor UDTR din judeţele Constanţa şi Tulcea. În debutul simpozionului, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria zecilor de mii de victime înregistrate în urma cutremurului din Republica Turcia, din 6 februarie. Prezentarea lucrărilor ştiinţifice a fost precedată de o înregistrare video cu profesorul dr. Kemal Karpat, realizată în anul 2015, vorbind în limba română despre locurile natale, despre Dobrogea, acest pământ binecuvântat, pe care l-a purtat mereu în suflet şi despre multiplele sale identităţi, care i-au îmbogăţit spiritul. Conferenţiar univ.dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a UOC a prezentat mesajul asistentei profesorului Kemal Karpat, Prof. Dr. Deniz Balgamis, managerul Centrului de Studii Turce din cadrul Universităţii Wisconsin – Madison, Departamentul Istorie, transmis cu prilejul centenarului naşterii renumitului istoric. Profesor Dr. Deniz Balgamis şi-a exprimat gratitudinea faţă de incredibila generozitate a profesorului Kemal Karpat, care a sprijinit studiul bursierilor şi cercetătorilor în domeniul istoriei, în cadrul Centrului de Studii Turce, înfiinţat în anul 2002, precum şi pentru donaţiile de carte făcute Universităţii Wisconsin, numele său fiind gravat pe o plăcuţă alături de numele celor mai importanţi donatori. Profesor Dr. Deniz Balgamis a felicitat Uniunea Democrată Turcă din România pentru organizarea simpozionului „In memoriam Kemal Karpat” şi a afirmat că „se simte onorată să transmită un mesaj cu prilejul centenarului naşterii genialului istoric”.
În continuare, Conf.univ.dr. Emanuel Plopeanu s-a referit la lucrarea lui Kemal Karpat intitulată „Studii asupra Politicii şi Societăţii Turce”, care oferă o imagine de ansamblu a evoluției societății turce după anii ’60, subliniind faptul că „literatura sa științifică, dedicată evoluțiilor politice, sociale, intelectuale din Turcia post-1945 merită a fi evaluată la adevărata sa valoare și semnalată generațiilor actuale și viitoare de istorici, ca literatură de referință”. Lectorul univ. Dr. Cezmi Karasu din Turcia s-a referit în discursul său, înregistrat video, la cărţile publicate de Kemal Karpat în Republica Turcia şi SUA. Câteva reflecţii asupra lucrării „Omagiu profesorului Kemal Karpat” semnată de cercetătorul Muhammed Negiz a prezentat şi Gülten Abdula, preşedinta Sucursalei UDTR Galaţi. Sevil Shhaideh, fost viceprim-ministru al României şi ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei Publice a vorbit despre omul Kemal Karpat, aşa cum îl numea familia „dayım”. Referindu-se la „dayım”, Sevil Shhaideh a afirmat: „El se bucura când se uita în ochii noştri, ai familiei. Toate realizările sale în calitate de istoric, profesor universitar, consilier al unor preşedinţi americani nu aparţin numai familiei, ci întregii comunităţi pe care a reprezentat-o cu mândrie în orice colţ de lume în care s-a aflat. Cel mai important loc în care a fost şi va rămâne Kemal Karpat este în inimile noastre”. Ghiulfer Gafar, nepoata renumitului istoric i-a dedicat unchiului său poezia „Dor” pe care a recitat-o în finalul simpozionului.
Diplomele au fost înmânate participanţilor de către preşedintele UDTR, ing. Osman Fedbi. Simpozionul s-a încheiat cu vernisarea unei expoziţii de cărţi semnate de Kemal Karpat şi publicate în Republica Turcia. La eveniment a fost prezent subprefectul judeţului Constanţa, dl. Şenol Ali, dar şi consulul Republicii Turcia la Constanţa, Ayça Doluküp. Simpozionul a fost moderat de Serin Türkoğlu şi Irfan Memet. Simpozionul s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui UDTR, Osman Fedbi, a prim-vicepreşdintelui Iusein Gemal şi a secretarului general Ervin Ibraim.
Uniunea Democrată Turcă din România – Sucursala Techirghiol a inaugurat Muzeul de Arta Populară „Casa lui Tekir” , în clădirea vechii primării din localitate. Exponatele din muzeu au fost colecționate de doamna Seriha Menseit pe parcursul a 30 de ani, din diferite zone ale Dobrogei. În muzeu sunt expuse obiecte decorative şi de uz casnic, unele dintre acestea având o vechime de peste 150 de ani. În aceeaşi clădire funcţionează şi o secţie de artă populară românească unde sunt expuse obiecte vestimentare tradiţionale româneşti.
Panglica inaugurală a muzeului a fost tăiată de subprefectul Şenol Ali, primarul Iulian Soceanu şi consulul general al Republicii Turcia la Constanta, dl. Emre Yurdakul, în prezenţa președintei comisiei de cultură a UDTR, prof. Serin Türkoğlu şi a d-nei Seriha Menseit, inţiatoarea proiectului. La inaugurare a participat şi prof. Melek Osman, responsabil Patrimoniu Cultural UDTR.
Mangalia a găzduit prima ediţie a Festivalului Baclvaua de aur
Timp de două zile, Mangalia a fost capitala de vară a produselor de patiserie tradiţionale turceşti, dar şi a muzicii şi a ritmurilor specifice comunităţii turce, în cadrul festivalului „Baclavaua de aur” care a avut loc în perioada 29–30 iulie. Festivalul a fost organizat de Uniunea Democrată Turcă din România – Sucursala Mangalia şi Primăria Mangalia, cu sprijinul comisiilor de cultură şi tineret din cadrul UDTR.
Festivalul „Baclavaua de aur” a debutat în prezenţa preşedintelui UDTR, ing. Osman Fedbi, a preşedintelui Sucursalei Mangalia a UDTR, dl. Ilmi Suliman, şi a preşedinţilor comisiilor de cultură, femei şi tineret, prof. Serin Türkoğlu, Filiz Ismail, respectiv Harun Osman. La festivitatea de deschidere au mai participat: subprefectul Şenol Ali, ataşatul Duygu Bozkurt din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa şi Tuna Balkan, directorul Centrului Cultural „Yunus Emre” Constanţa. Consiliul Local Mangalia a fost reprezentat la eveniment de consilierul Leila Ali.
Pe platoul din faţa Casei de Cultură au fost expuse preparate de patiserie tradiţionale turceşti, regină fiind savuroasa baclava cu nucă sau fistic. Baclavalele au fost preparate atât de turcoaicele din Mangalia, cât şi de cele de la sucursalele UDTR din Constanţa şi Cobadin. Programul artistic a fost susţinut de ansamblurile folclorice „Fidanlar” (Constanţa) şi „Tuna” (Tulcea) ale Uniunii Democrate Turce din România care au prezentat dansuri tradiţionale turceşti din zona Mării Negre.
Un moment inedit pentru turiştii prezenţi la festival l-a constituit demonstraţia de pictură Ebru, susţinută de preşedinta comisiei de cultură a UDTR, prof. Serin Türkoğlu. Festivalul, aflat la prima ediţie, a fost coordonat din partea UDTR de Reyhan Ismail, secretară la Sucursala Mangalia a UDTR.
Festivalul Plăcintelor organizat în premieră la Techirghiol
Uniunea Democrată Turcă din România – Sucursala Techirghiol a organizat în perioada 22–24 iulie 2022 prima ediţie a Festivalului Plăcintelor (Nefis Pideler), în localitatea de pe malul lacului Techighiol. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria Techighiol şi a reunit atât doamne de etnie turcă pricepute în prepararea produselor de patiserie tradiţionale, cât şi patiseri români din ţară. Timp de 3 zile, vizitatorii au avut posibilitatea să se familiarizeze cu preparatele specifice patiseriei turceşti, din care nu au lipsit plăcintele tradiţionale cu brânză şi carne, sau delicioasele baclavale.
Festivalul şi-a închis porţile duminică, 25 iulie, în acordurile muzicii tradiţionale turceşti cu un spectacol susţinut de ansamblul folcloric „Fidanlar” al UDTR. La festival a fost prezent şi preşedintele UDTR, ing. Fedbi Osman, care a declarat: „Am reuşit să organizăm la Techirghiol încă un eveniment memorabil – după Festivalul Cireşelor care a avut loc la începutul lunii iulie – în care am promovat arta culinară turcească, prin preparatele de patiserie tradiţionale, specifice turcilor dobrogeni. Sucursala Techirghiol a UDTR a reuşit să transforme pentru 3 zile faleza din localitate într-o oază de spiritualitate turcească, prin obiectele de artizanat expuse, prin dansurile tradiţionale turceşti şi prin delicioasele plăcinte tradiţionale. Desigur, acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul Primăriei Techirghiol cu care colaborăm excelent în ultimii 5 ani şi căreia îi mulţumim.”
Surpriza festinului culinar a fost oferită turiştilor prezenţi în ultima zi de festival, de Comisia de tineret a UDTR, care a purtat costume turceşti de epocă şi a defilat pe faleza din Techirghiol. La festival a fost prezent şi subprefectul Şenol Ali. Evenimentul, aflat la prima ediţie, a fost iniţiat şi coordonat de Seriha Menseit.
Sucursala Tulcea a Uniunii Democrate Turce din România a organizat , în cea de a treia zi de Kurban Bayram, evenimentul cultural „Urme ale istoriei turce”. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Centrului Cultural „Yunus Emre” Constanţa şi a fost găzduit de Muzeul de Artă din Tulcea.
Au răspuns invitaţiei deputatului Iusein Ibram şi au participat la manifestarea culturală reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale, ai mediului de afaceri şi ai minorităţilor naţionale, precum şi membri ai corpului diplomatic acreditaţi în România. Alături de deputatul Iusein Ibram şi de membrii comunităţii turce din Tulcea s-a aflat la eveniment şi secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim.
În debutul manifestării, deputatul Iusein Ibram, primarul municipiului Tulcea, dl. Ştefan Ilie, împreună cu Ambasadorul Republicii Turcia în România, E.S. d-na Füsun Aramaz, au dezvelit placa memorială de pe faţada Muzeului de Artă din Tulcea, „Conacul Paşei”, monument istoric de arhitectură otomană modernă, construit în stil neoclasic între anii 1863–1865 de guvernatorul local Ahmed Rezim Paşa. În discursurile lor, oficialităţile au vorbit despre istoria comună a celor două ţări, România şi Turcia şi au subliniat faptul că în prezent relaţiile bilaterale se caracterizează prin cooperare şi dialog consistent în toate domeniile. A mai fost subliniat faptul că minorităţile naţionale din Dobrogea trăiesc în bună înţelegere de sute de ani şi îmbogăţesc prin valorile lor identitare patrimoniul cultural regional. La eveniment au mai fost prezenţi: muftiul Cultului Musulman din România, dl. Murat Iusuf, subprefectul judeţului Tulcea, dl. Timur Memet, vicepreşedintele CJT Mihai Huleni, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, dl. Emre Yurdakul, Consulul Onorific al Republicii Turcia la Tulcea, dl. Daniel Iluşcă, şi preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD) Bucureşti, dl. Güven Güngör.
Ansamblul folcloric „Tuna” al Sucursalei UDTR Tulcea, coordonat de prof. Nurten Mahmudi, a prezentat un scurt program de dansuri tradiţionale turceşti. Participanţii la eveniment au vernisat expoziţia de tablouri „Geamiile din Dobrogea” semnate de renumita artistă plastică Celine Ali, pictate în anul 2014, pe când era elevă a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa. Tot în cadrul manifestării culturale, oaspeţii au avut posibilitatea să experimenteze pictura ebru.
Ambasadorul Republicii Turcia în România, E.S. d-na Füsun Aramaz, împreună cu Consulul General Emre Yurdakul au vizitat sediul Sucursalei Tulcea a UDTR unde s-au întâlnit cu membrii comunităţii turce pe care i-au felicitat cu prilejul Sărbătorii Sacrificiului. Deputatul Iusein Ibram şi membrii Sucursalei UDTR Tulcea i-au avut ca oaspeţi, cu prilejul Kurban Bayram, şi pe Muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, precum şi pe primarul Ştefan Ilie.
Ziua internaţională a copilului sărbătorită la sucursalele UDTR
Uniunea Democrată Turcă din România a marcat în data de Ziua Internaţională a Copilului, printr-o serie de activităţi distractive, menite să aducă bucurie în sufletele celor mai mici membri ai comunităţii. Astfel, la Constanţa, 70 de elevi din clasele primare şi gimnaziale, care studiază la şcoală limba turcă maternă, au dansat în ritmurile muzicii tradiţionale turceşti şi s-au amuzat cu personajele lor favorite, Mickey şi Minnie Mouse, într-o atmosferă de veselie, specifică vârstei copilăriei. Elevii au fost însoţiţi de profesorii lor de limba turcă şi au fost selectaţi în funcţie de rezultatele foarte bune obţinute la limba maternă. Evenimentul a fost organizat de Sucursala Constanţa a UDTR şi a fost coordonat de preşedinta acesteia, Nazigher Mustafa. Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită la Sucursalele UDTR din Constanţa, Medgidia, Tulcea, Mangalia, Cobadin, Lazu şi Fântâna Mare. Manifestările au fost coordonate de preşedinta comisiei de învăţământ, prof. Vildan Bormambet.
Festivalul de Artă Culinară Turcească, ediţia a XIV-a
Uniunea Democrată Turcă din România a organizat, prin intermediul comisiei de femei, cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească, , la Techirghiol. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei Techirghiol. Festivalul le-a reunit pe cele mai pricepute doamne în arta culinară turcească, de la filialele UDTR din întreaga țară. Reprezentanții fiecărei filiale, din cele 17 care au intrat în concurs, au expus preparate culinare pregătite după rețete tradiționale, moștenite din generație în generație, specifice zonei în care locuiesc.
Concursul s-a desfășurat pe 3 secțiuni și anume: mâncare tradiţională, patiserie şi dulciuri. Competiția a fost jurizată de: Doina Babanica, Izet Sinan și Robert Nenciu. La prima secțiune, Mâncare tradițională, juriul a decis următorul clasament: locul I filiala București, locul II filiala Tulcea, locul III filiala Fântâna Mare și mențiune filiala Măcin. La secțiunea Patiserie, locul I a fost câștigat de fililala Cumpăna, locul II de filiala Cobadin, locul III de filiala Ada Kaleh și o mențiune a primit filiala Brăila. Premiul I, la secțiunea Dulciuri, a fost câștigat de filiala Techirghiol, premiul II de filiala Cernavodă, premiul III de filiala Babadag și mențiune de filiala Eforie. Juriul a mai acordat câte un premiu pentru cea mai aspectuoasă masă, filialelor: Mangalia, Tuzla și Lazu. Premiul pentru cea mai tânără gospodină a fost oferit de organizatori domnișoarei Selda Sadıc, în vârstă de 16 ani, de la filiala Hârșova. Premiile au fost înmânate de președintele UDTR, Fedbi Osman și de președinta comisiei de femei, Filiz Ismail.
În cadrul festivalului a avut loc un spectacol de dansuri tradiţionale turceşti susţinut de ansamblurile folclorice: «Delikanlılar» (UDTR), «Martilar» (UDTR) și «Sureya» (Casa de Cultură Techirghiol). Toți participanții la festival au putut degusta după jurizare din preparatele culinare expuse. Evenimentul a fost coordonat de președinta comisiei de femei, Filiz Ismail și de vicepreședinta comisiei, Durie Accoium.
Festivalul Sarayliei organizat în premieră de filiala UDTR Techirghiol
Filiala UDTR Techirghiol a organizat în premieră Festivalul Sarayliei, , pe faleza de pe malul Lacului Techirghiol. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria Techirghiol şi le-a reunit într-un concurs pe cele mai pricepute doamne în prepararea deliciosului desert turcesc, saraylia, din localitate. La startul concursului s-au aliniat 8 concurente care au preparat câte o tavă de saraylii după reţete moştenite din generaţie în generaţie. Juriul a stabilit că cele mai bune saraylii au fost pregătite de: Nazmie Ismail, Hasibe Ismail şi Ulvie Ismail. Premiile au fost înmânate de preşedintele UDTR, Fedbi Osman şi de consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Sulhi Turan.
Festivalul Sarayliei s-a desfăşurat în prezenţa deputatului Iusein Ibram, a subprefectului Șenol Ali și a viceprimarului orașului Techirghiol, Florin Zisu. Momentele dulci ale festivalului au fost presărate cu dansuri tradiționale turceşti susţinue de ansamblul folcloric «Sureya» din Techirghiol. Evenimentul a fost coordonat de doamna Seriha Menseit.
Ziua Internaţională a Copilului sărbătorită la filialele UDTR
1 Iunie – Ziua internaţională a copilului – a fost sărbătorită de cei mai mici membri ai comunităţii turce printr-o serie de activităţi distractiv-educative organizate de comisia de învăţământ a Uniunii Democrate Turce din România, atât la Constanţa cât şi la filialele din Medgidia, Mangalia, Cobadin şi Hârşova. Preşcolarii şi şcolarii însoţiţi de profesorii lor de limba turcă şi-au petrecut ziua de în locuri de joacă special amenajate şi s-au distrat împreună cu animatorii.
Acţiunea a fost organizată de comisia de învăţământ a UDTR.
Comisia de învățământ a Uniunii Democrate Turce din România a organizat , la Medgidia, un concurs de poezie dedicat poetului Asık Veysel (1894-1973) şi destinat elevilor din clasele I-XII. Concursul a reunit un număr de peste 60 de elevi de la: Şcoala Gimnazială nr. 1 „Constantin Brâncuşi”, Şcoala Gimnazială nr. 3 „Spiru Haret”, Şcoala Gimnazială nr. 4 „Mihail Sadoveanu”, Şcoala Gimnazială nr. 6 „Lucian Grigorescu”, Şcoala Gimnazială nr. 7 „Mircea Dragomirescu” şi Colegiul Național „K. Atatürk”. Elevii participanți la concurs au fost evaluați de un juriu format din: prof. Vildan Bormambet – inspector MENCS, prof. Icbal Anefi – inspector de specialitate la ISJ Constanța, lector universitar dr. Ahmet Yenikale – Universitatea „Ovidius” Constanța, Colegiul Naținal „K. Atatürk” şi poeta Urfet Şachir. Din juriu a făcut parte şi viceconsulul Republicii Turcia la Constanța, domnul Murat Yalcin. Elevii au recitat poezii din opera marelui poet turc şi au scris eseuri inspirate de poemele sale.
Juriul a acordat premiile pe trei categorii: învățământ primar, gimnazial şi liceal. Locul I la învățământ primar a fost adjudecat de Ertur Ekal, locul al II-lea de Sali Esra iar locul III de Ergean Cangalip. La categoria clasele V-VIII, pe locul I s-a clasat Sali Serian, pe locul II Memedali Amina iar pe locul III Ibram Iucsel. La categoria învățământ liceal, premiul I a fost adjudecat de Aleyna Serkan, premiul al II-lea de Ivan Nicoleta şi premiul III de Bica Alexandra. Uniunea Democrată Turcă din România a mai acordat 7 mențiuni şi un premiu special elevei Hagi Andreea.
Aşik Veysel este unul dintre cei mai importanți poeți anatolieni, ale cărui versuri vorbesc despre dragoste dar şi despre fatidica moarte. Poet liric prin excelență, Aşik Veysel a compus şi versuri pentru cântece, fiind un virtuoz al instrumentului tradițional turcesc «bağlama». Concursul de poezie „Asık Veysel” se înscrie în seria de acțiuni organizate de UDTR în scopul promovării limbii şi culturii turce în rândul elevilor. Concursul a fost coordonat de preşedintele comisiei de învățământ, profesor Vildan Bormambet şi a fost organizat cu sprijinul conducerii filialei Medgidia.
Festivalul de Artă Culinară Turcească, ediţia a XI-a
Uniunea Democrată Turcă din România a organizat , la Tuzla, cea de-a XI-a ediție a Festivalului de Artă Culinară Turcească. Evenimentul a fost organizat de comisia de femei a UDTR şi a reunit cele mai pricepute doamne în arta culinară turcească de la filialele uniunii din: Constanța, Bucureşti, Tulcea, Galați, Cernavodă, Medgidia, Hârşova, Cobadin, Măcin, Babadag, Tuzla, Cumpăna şi Fântâna Mare.
Cele mai reuşite preparate culinare au fost premiate de un juriu format din: Levent Accoium – subprefect al județului Constanța, Drăgoi Elena – consilier local, Cumpăna, Aidun Curt-Mola – consilier superior DRI, prof. Vildan Bormambet – inspector MENCS şi Meric Abduraman – vicepreşedinte filiala UDTR Medgidia. La secțiunea «mâncare tradițională» clasamentul a fost următorul: filiala UDTR Bucureşti – premiul I, filiala UDTR Medgidia – premiul II, filiala UDTR Cumpăna – locul III şi filialele UDTR Galați şi Hârşova – mențiune. La categoria patiserie locul I a fost ocupat de filiala UDTR Fântâna Mare, locul al II-lea de filiala UDTR Tuzla, locul al III-lea de filiala UDTR Cobadin şi mențiune – filialele UDTR Măcin şi Constanța. La secțiunea „dulciuri” premiul I a fost adjudecat de filiala UDTR Tulcea, premiul al II-lea de filiala UDTR Cobadin, premiul al III-lea de filiala UDTR Medgidia şi mențiune, filialele UDTR Cernavoda şi Babadag.
Pe scena Centrului pentru Tineret «Ion Creangă» din Tuzla au urcat ansamblurile folclorice: „Şirinler”, „Martilar” şi „Kardelen” aparținând UDTR, precum şi Makbule Ismail, care a interpretat trei melodii din folclorul turcilor dobrogeni. Doamna Gulten Abdula a vorbit despre istoricul cafelei turceşti.
Cea de-a XI-a ediție a Festivalului de Artă Culinară Turcească s-a desfăşurat în prezența preşedintelui UDTR, domnul Fedbi Osman, a prim-vicepreşedintelui Iusein Gemal, a secretarului general, prof. Ervin Ibraim, a deputatului Iusein Ibram precum şi a preşedintelui comisiei de cultură, doamna Serin Turkoglu. Printre invitați s-au mai numărat: secretarul de stat - DRI, domnul Aledin Amet, domnul Mesut Ozcan – Preşedinte Academia Dipomatică, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, consulul general al Republicii Turcia la Constanța, domnul Ali Bozcalişkan şi viceconsulul Murat Yalcin. Festivalul a fost coordonat de preşedintele comisiei de femei, doamna Amet Melec şi de vicepreşedintele aceleiaşi comisii, doamna Accoium Durie.
Ibram Iusein desemnat să candideze pentru un nou mandat de deputat
Uniunea Democrată Turcă din România şi-a desemnat , la Tulcea, candidatul la fucția de deputat în Parlamentul României, la alegerile parlamentare din 2016. Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinței Naționale a UDTR care a reunit 89 de delegați din totalul de 108. Lucrările conferinței au fost conduse de preşedintele Osman Fedbi alături de un prezidiu format din: Iusein Gemal – prim-vicepreşedinte, Ibraim Ervin – secretar general, Vildan Bormambet – vicepreşedinte şi Gülten Abdula – preşedinte, filiala Galați.
Candidatul UDTR la funcția de deputat, domnul Ibram Iusein a fost desemnat cu 83 de voturi – pentru şi 6 – împotrivă, să candideze şi să reprezinte comunitatea turcă în Parlament, în viitoarea Legislatură 2016-2020.
Domnul Ibram Iusein este deputat din partea Uniunii Democrate Turce din România din anul 2004 şi în prezent deține funcția de preşedinte al comisiei permanente pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităților naționale dar şi pe cea de vicepreşedinte a comisiei permanente a Camerei Deputaților şi Senatului privind statutul deputaților şi al senatorilor, organizarea şi funcționarea şedințelor comune ale Camerei deputaților şi Senatului. Dacă va fi ales deputat şi în viitoarea Legislatură, deputatul Iusein Ibram îşi doreşte să reuşească, prin demersurile întreprinse deja, să mute Colegiul Național «M.K. Atatürk» de la Medgidia la Constanța şi să înființeze un Centru Cultural Multietnic tot la Constanța.
Iusein Ibram este licențiat în Ştiințe Juridice şi deține studii postuniversitare în Managementul Instituțiilor Publice.
Uniunea Democrată Turcă din România a organizat , la Cobadin, cea de-a III-a ediție a concursului „Casa TradițíonalăTurcească”. Concursul a fost organizat de filiala UDTR din Cobadin, în parteneriat cu Liceul Cobadin şi a reunit 50 elevi care studiază limba turcă drept limbă maternă din localitate. Elevii care s-au înscris în concurs au avut de construit, din materiale reciclabile, macheta unei case tradiționale, cu decoruri şi simboluri specifice culturii şi civilizației turceşti. Concursul, coordonat de profesorul de limba turcă Selime Ibram s-a desfăşurat pe două secțiuni: învățământ primar şi gimnazial. Juriul, care a trebuit să decidă clasamentul după prezentarea lucrărilor, a fost format din: Levent Accoium – Subprefect al Județului Constanța, Yunus Emre Bakırcı – viceconsul în cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța şi Ibrahim Memet – imam. La secțiunea învățământ primar s-au clasat pe locul I, obținând punctajul maxim, elevii: Iusuf Sevgül – clasa a II-a, Memet Emre – clasa a IV-a, Memet Onur – clasa a III-a şi Urşit Mahsun – clasa I. Locurile II şi III au fost ocupate de Isa Şehnur – clasa a II-a, la egalitate cu Ismail Geansu – clasa a IV-a şi Ibram Selin din clasa a III-a, cu acelaşi punctaj cu Mustafa Melek – clasa a II-a. La secțiunea învățământ gimnazial, clasamentul a arătat astfel: premiul I a fost adjudecat de: Borseit Emre – clasa a VII-a, Ibram Serkan – clasa a V-a și Memedali Selvin – clasa a VII-a, premiul al II-lea de Apti Serkan – clasa a V-a şi premiul III, Mustafa Ervin din clasa a VI-a. Juriul a acordat şi o mențiune elevului Menacan Geaner din clasa a V-a.
Conform declarațiilor organizatorilor, concursul a avut ca scop păstrarea şi promovarea valorilor tradiționale turceşti, dar şi adoptarea unei atitudini responsabile față de mediul înconjurător, prin refolosirea materialelor reciclabile.
Festivitatea de premiere s-a desfăşurat în prezența preşedintelui UDTR, ing. Osman Fedbi care a înmânat premiile participanților. La eveniment a luat parte şi preşedintele filialei UDTR Cobadin, Raim Naim.
Ansamblurile „Delikanlilar” şi „Tuna” pe scena Festivalului Filmului Interetnic de la Tulcea
Preşedintele UDTR Osman Fedbi, împreună cu secretarul general Ervin Ibraim şi deputatul Ibram Iusein au avut în data de , la Tulcea, o întrevedere cu o delegație condusă de Kemaleddin Avçı – viceprimar Çorlu, Turcia. Delegația formată din instructori şi coregrafi de dansuri folclorice din cadrul Primăriei din Çorlu s-a aflat timp de două săptămâni la Tulcea, unde a lucrat cu ansamblul folcloric «Tuna», aparținând filialei UDTR din localitate, pentru momentul de dans tradițional turcesc prezentat în cadrul Festivalului Filmului Interetnic, în seara de . La finalul întrevederii, atât viceprimarul Kemmaleddin Avçı cât şi membrii delegației au primit din partea liderilor UDTR plachete şi diplome în semn de apreciere pentru munca depusă în instruirea tinerilor dansatori ai ansamblului «Tuna».
„Am venit la Tulcea cu instructorii noştri de dans care au lucrat cu membrii ansamblului «Tuna», special pentru spectacolul «Din Anatolia până la Dunăre» prezentat în cadrul Festivalului Filmului Interetnic. Este important ca tinerii de naționalitate turcă să îşi păstreze cultura specifică, să îşi cunoască istoria, să vorbească limba maternă şi să aibă mereu legături cu patria mamă”, a declarat Kemaleddin Avçı – viceprimar, Çorlu, Turcia.
În cadrul spectacolului din „Anatolia până la Dunăre” au mai urcat pe scenă din partea Uniunii Democrate Turce din România ansamblul folcloric «Delikanlilar», corul «Kaynanalar» şi tânăra solistă Deniz Done. După spectacol, pe scena festivalului a fost prezentat filmul artistic turcesc „Mătănii schimbate” în regia lui Mahmut Fazıl Coşkun, premiat cu «Tiger Award» la Festivalul Internațional de film de la Rotterdam, în anul 2009.
Alături de liderii UDTR, la Festivalul Filmului Interetnic de la Tulcea a participat şi Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, domnul Ali Bozçalışkan.
Uniunea Democrată Turcă din România a marcat în zilele de 31 mai şi 1 iunie 2015, Ziua Internațională a Copilului, atât la Constanța cât şi la filialele UDTR din Medgidia, Cumpăna, Cobadin, Techirghiol, Amzacea, Tuzla, Fântâna Mare şi Tulcea. Astfel, circa 400 de copii ai comunității turce au petrecut împreună alături de profesorii lor de limba turcă şi de animatori clipe de neuitat, atrenându-se în activități şi jocuri specifice vârstei.
Dacă la Constanța copiii turci s-au reunit într-un centru comercial unde au primit din partea UDTR meniuri cu surprize, la filialele din județ aceştia s-au întâlnit la sediu, unde au fost antrenați în activități recreativ-educative. La Tulcea, copiii au fost primiți la sediul UDTR de deputatul Iusein Ibram care i-a sfătuit să confere educației un loc primordial în viață, deoarece cunoaşterea constiuie cel mai mare atú atunci când intri în competiție cu alții, atât în țară cât şi în străinătate.
Preşedintele UDTR, Osman Fedbi a declarat: „Dacă în anii trecuți copiii comunității turce din județele Constanța şi Tulcea sărbătoreau ziua de 1Iunie împreună, urmărind programele oferite de Complexul Muzeal de Ştiințe ale Naturii, în acest an am hotărât ca cei mai mici membri ai comunității să îşi sărbătorească ziua în localitățile lor, antrenându-se în concursuri distractive. UDTR marchează Ziua Copilului de două ori pe an, la 1 iunie şi 23 aprilie. Copiii noştri au mai sărbătorit şi au primit în dar rechizite şi dulciuri în data de 23 aprilie, cu prilejul Zilei Copilului în Republica Turcia şi a Suveranității Naționale. Atunci UDTR i-a premiat pe elevii cu rezultate foarte bune la Limba şi Literatura Turcă.”
Acțiunea de Ziua Internațională a Copilului din acest an a fost organizată de comisia de învățământ a UDTR şi a fost coordonată de prof. Subihan Iomer şi prof. Aisel Arif.
Uniunea Democrată Turcă din România a marcat , una dintre cele mai străvechi sărbători ale turcilor de pretutindeni, «Hâdârlez», celebrată anual în data de 6 mai. Cu acest prilej, etnicii turci de la filialele UDTR din Constanța, Cernavodă, Medgidia, Băneasa, Făurei, Cobadin, Cumpăna şi Fântâna Mare s-au reunit în localitatea Cobadin din județul Constanța pentru a reînvia o tradiție străveche a popoarelor turcice, care marchează conform calendarului gregorian, începutul uni nou anotimp.
Preşedintele UDTR, Osman Fedbi a declarat: „Hâdârlezul este una dintre cele mai iubite sărbători a turcilor de pretutindeni care continuă să se serbeze atât în Dobrogea dar şi în alte țări din Balcani şi mai ales în Anatolia. Este de datoria noastră să conservăm această tradiție care ține de identitatea noastră etnică şi să o transmitem şi generațiilor viitoare.”
Hâdârlez este un cuvânt compus din două nume: Hâzâr şi Ilyas, doi frați, considerați patronii astronomici ai vieții umane care semnifică nemurirea, dar şi abundența. «Hâdârlez» este o sărbătoare câmpenească şi conform tradiției se desfăşoară în natură, pe pajişti înverzite, în apropierea apelor curgătoare, într-o atmosferă animată de voie bună. În această zi, etnicii turci obişnuiesc să sacrifice miei şi să prepare bucate tradiționale din care nu lipsesc plăcinta cu brânză şi turtele. Bucatele tradiționale „çörek” şi „pide” (plăcinte tradiționale cu brânză) nu au lipsit nici de pe mesle etnicilor turci reuniți duminică la Cobadin, într-o atmosferă de sărbătoare şi voie bună.
La «Hâdârlez» au participat: preşedintele UDTR – Osman Fedbi, secretarul general – Ervin Ibraim, preşedinții filialelor UDTR din: Cobadin, Băneasa, Cernavodă, Medgidia, Făurei, Fântâna Mare şi Cumpăna – Raim Naim, Osman Zia, Musa Caidar, Memet Şucri, Osman Suliman, Memet Sebatin şi Bari Muselim, precum şi subprefectul județului Constața, Levent Accoium.
Uniunea Democrată Turcă din România – filiala Hârşova – organizează , la Casa de Cultură din localitate, o dezbatere în cadrul acțiunii «Hârşova, străveche cetate otomană», cu tema „Monumentele istorice din Hârşova, încotro?” Dezbaterile din cadrul simpozionului se vor axa în principal pe posibilitățíle de valorificare a cetății şi necropolei otomane, de includere a acestora în circuitul turistic. Particpanții la eveniment vor vizita necropola şi cetatea otomană.
În cadrul aceluiaşi eveniment, ansamblul folcloric «Martalar» format din elevi de etnie turcă de la Şcoala nr. 1 din localitate, va susține un scurt program artistic.
Cetatea Hârşova constituie una dintre cele mai interesante mărturii arheologice şi a fost ridicată pe vechile ruine ale unei cetăți romane, construită de Împăratul Traian. În 1389, Mircea cel Bătrân a cucerit Hârşova, iar în secolul al XV-lea localitatea a intrat sub stăpânire otomană.
La eveniment vor participa: preşedintele UDTR – ing. Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim, preşedintele filialei Hârşova – Memet Redvan, reprezentanți ai Muzeului «Carsium» din Hârşova, ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța şi coordonatorul Biroului TIKA din Bucureşti, Haci Ahmet Daştan.
Uniunea Democrată Turcă din România, filiala Cobadin a organizat proiectul «Casa Turcească» destinat elevilor de etnie turcă din clasele V-VIII. Elevii de la Liceul din Cobadin, coordonați de prof. Caragea Selime, au avut ca temă construcția unei case turceşti în miniatură, cu elemente decorative tradiționale. Au fost selectate pentru a intra în concurs douăzeci de căsuțe tradiționale turceşti, premiile fiind adjudecate de: Mustafa Emre şi Cherim Zeinur – locul I, Borseit Emre şi Mustafa Eryn – locul II şi Reşit Fatime şi Stoian Paula – locul III. Un premiu special a primit şi Alibec Duigu.
Festivitatea de premiere a avut loc , la sediul filialei UDTR din Cobadin, în prezența preşedintelui Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, a subprefectului Accoium Levent şi a preşedintelui filialei UDTR din Cobadin, Raim Naim. Elevii clasați pe primele locuri au primit diplome şi premii din partea UDTR.
Preşedintele Osman Fedbi a declarat: „Casa turcească face parte din seria de proiecte destinate promovării tradițiilor comunității noatre. Este îmbucurător faptul că elevii din Cobadin au răspuns pozitiv concursului lansat de UDTR şi au reuşit în mod creativ, folosind elemente decorative tradiționale, să construiască în miniatură case turceşti inspirate din fotografii vechi. Este important ca cei mai mici membri ai comunității să învețe să îşi păstreze tradițiile, identitatea etnică şi religioasă.”
Uniunea Democrată Turcă din România organizează , un eveniment cultural dedicat poetului turc, Yunus Emre. Evenimentul este organizat de comisia de femei a UDTR şi va fi găzduit de filiala din Bucureşti a Uniunii Democrate Turce din România. În cadrul manifestării va fi evocată opera poetică şi filozofică a lui Yunus Emre, considerat unul dintre primii poeți care au creat în limba turcă. Istoricul turc Mustafa Ali Memet şi preşedintele filialei UDTR din Galați, Gülten Abdula vor vorbi despre creația lui Yunus Emre în timp ce poeții Feuzi Iomer, Emin Emel şi Hayat Memiş vor recita poezii aparținând marelui scriitor mistic.
Preşedintele comisiei de femei Amet Melec a declarat: „a devenit o tradiție să evocăm în fiecare an opera poetică şi filozofică a lui Yunus Emre, poetul turc ale cărui versuri trăiesc de peste şapte secole în sufletele turcilor de pretutindeni. Poeziile sale, transmise din generație în generație sunt recitate azi în cele mai îndepărtate colțuri ale Turciei dar şi în afara granițelor, pretutindeni unde trăiesc turci.”
La eveniment sunt aşteptați să participe membri ai comunității turce din Bucureşti, Constanța, Brăila, Galați şi Tulcea dar şi deputatul Iusein Ibram. Printre invitați se numără: Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, reprezentanți ai Centrului Cultural Turc «Yunus Emre», ai Asociației Oamenilor de Afaceri Turci şi ai editurii Kriterion.
Yunus Emre este un poet mistic care se presupune că ar fi trăit între anii 1240-1320. Este un exponent al cântării credinței pacifiste şi al iubirii divine fiind considerat fondatorul limbii turce vechi din Anatolia. Cele două opere monumentale, «Divan» (Culegere de poezii) şi «Risaletü’n- Nushiyye» (Sfaturi sau povețe profetice) scrise în limba turcă, promovează toleranța, înțelegerea şi cunoaşterea prin iubire.
Filiala UDTR Cumpăna, câştigătoarea din acest an a Festivalului de Artă Culinară Turcească
Cele mai pricepute turcoaice în prepararea mâncărurilor tradiționale s-au reunit în data de , la Cumpăna, pentru a se întrece în cadrul celei de-a IX-a ediții a Festivalului de Artă Culinară Turcească, organizat de UDTR. Au intrat în concurs circa o sută de preparate culinare pregătite de doamnele de etnie turcă de la filialele Uniunii Democrate Turce din România din Constanța, Tulcea, Bucureşti, Cernavodă, Cobadin, Techirghiol, Tuzla, Hârşova, Măcin, Babadag şi Cumpăna.
În urma jurizării, pe primele locuri la secțiunea «bucătărie tradițională» s-au clasat filiala UDTR Cumpăna, urmată de cea din Cernavodă şi de cea din Hârşova. Filiala UDTR din Cumpăna şi-a adjudecat primul loc şi la secțiunea «dulciuri», unde pe locul II s-a clasat filiala UDTR din Măcin, iar pe locul III cea din Tulcea. La secțiunea «patiserie», primul loc a fost câştigat de filiala UDTR din Techirghiol, locul al doilea de filiala din Cobadin şi locul al III-lea de cea din Tulcea. Au mai fost acordate mențíuni filialelor Bucureşti, Babadag şi Măcin. Juriul a fost format din: deputatul Iusein Ibram, subprefecții Accoium Levent şi Anefi Ersun, viceprimarul comunei Cumpăna, Neagu Florin şi Attila Baykara – TIAD Dobrogea. Aşa cum a declarat preşedintele comisiei de femei a UDTR, Amet Melec, coordonatorul evenimentului, „festivalul se organizează anual cu scopul de a promova bucătăria turcească, rețetele culinare străvechi, preparate în bucătăriile sultanilor otomani, moştenite de turcii dobrogeni. Unul dintre deserturile favorite pregătite la curtea lui Suleiman Magnificul, «helatiye», sirop cu esență de trandafiri, la care se adaugă o budincă din lapte, migdale şi fistic, a fost pregătit de doamna Leman Talip de la filiala UDTR din Măcin şi a clasat filiala pe locul al doilea, la secțiunea «dulciuri».”
În timpul jurizării preparatelor culinare expuse a avut loc un spectacol susținut de ansamblurile de dansuri tradiționale «Fidanlar» şi «Kardelen» aparținând UDTR şi de Deniz Done, elevă la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța.
Prezent la eveiment împreună cu soția, consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalışkan a declarat: „mă aflu pentru a doua oară, de la începutul mandatului meu la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, la Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat de Uniunea Democrată Turcă din România. Este foarte important că UDTR promovează astfel bucătăria turcească, printr-un concurs, deoarece specific acestei bucătării sunt aromele orientale care dau o savoare deosebită preparatelor, diferită de cea a produselor româneşti. Dacă în întreaga lume bucătăria franceză sau cea chineză şi-au câştigat notorietate, la fel şi arta culinară turcească ocupă un loc fruntaş printre gastronomiile lumii.”
Printre participanții la eveniment s-au numărat: preşedintele UDTR Osman Fedbi, prim-vicepreşedintele Iusein Gemal, secretarul general Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, inițiatorul festivalului, dar şi preşedinții filialelor UDTR înscrise în concurs. Printre invitați s-au mai aflat: subprefecții Acoium Levent şi Anefi Ersun, Murat Iusuf – muftiul Cultului Musulman din România, senatorul Nicolae Moga şi directorul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanța, Ali Oguzhan Yuksel. Evenimentul a fost organizat de comisia de femei a UDTR şi coordonat de Melec Amet – preşedinte şi Accoium Durie – vicepreşedinte.
Participarea liderilor UDTR la acţiunea umanitară organizată cu prilejul Ramazan Bayram
Președintele UDTR Osman Fedbi și deputatul Iusein Ibram, împreună cu secretarul general Ervin Ibraim, au participat în data de la o acțiune umanitară organizată în județul Constanța, cu ocazia Sărbătorii Ramazanului. Acțiunea a fost organizată de Ambasada Republicii Turcia la București, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, Asociația Oamenilor de Afaceri Turci – TIAD București și Dobrogea împreună cu Muftiatul Cultului Musulman din România.
Prima localitate în care au fost distribuite pachete a fost Cobadin. Au urmat Independența, Fântâna Mare, Medgidia și Cernavodă. La Cobadin, Fântâna Mare și Cernavodă au participat și liderii filialelor UDTR – Raim Naim, Memet Sebatin și Musa Caidar. Președintele UDTR, Osman Fedbi a declarat: „Sperăm ca alimentele primite de etnicii turci nevoiași să le aducă bucurie în suflet atât lor cât și famililor acestora. Astfel de acțiuni au devenit tradiționale în preajma sărbătorilor religioase și sunt un prilej de a ne întâlni cu membrii comunității și de a le ura: Ramazan Bayramınız Hayırlı olsun!”.
Conform declarației consulului general al Republicii Turcia la Constanța Ali Bozçalışkan, au fost distribuite 1140 de pachete cu alimente care conțineau printre altele zahăr, orez, făină, paste, ulei și potocale. Diplomatul turc a mai spus că „prezența ambasadorului Ömür Şölendil demonstrează importanța pe care diplomații turci acreditați în România și oamenii de afaceri o acordă etnicilor turci și tătari, în pragul Sărbătorii Ramazanului”. „Este o acțiune care dorim să ajungă la sufletele oamenilor și să îi facă să nu uite că suntem alături de ei atunci când au nevoie” a conchis Ali Bozçalışkan, care le-a mulțumit oamenilor de afaceri turci pentru sprijinul acordat în achiziționarea alimentelor distribuite.
La acțiunea umanitară au participat: ambasadorul Republicii Turcia la București Ömür Şölendil, consulul general al Republicii Turcia la Constanța Ali Bozçalışkan, viceconsulul Özgen Topçu, ataşatul de cult islamic Aytekin Akçin, președintele TIAD Aykut Akbulut, președintele TIAD Dobrogea Zeki Uysal, Ömer Süsli – membru al consiliului consultativ pentru turcii din exterior și comunitățile asociate, muftiul cultului musulman din România Murat Iusuf, deputații Iusein Ibram și Amet Varol precum și subprefecții Levent Accoium și Ersun Anefi.
Participarea liderilor UDTR la manifestările culturale organizate de Primăria Cumpăna
Președintele UDTR Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim și președintele comisiei de femei Amet Melec au participat , la manifestările culturale și sportive organizate de Primăria localității Cumpăna, intitulate generic «Conviețuirea interetnică pe plaiuri dobrogene». Printre invitați s-a aflat și subprefectul Județului Constanța Levent Accoium, dar și consulul general al Republicii Turcia la Constanța Ali Bozçalıșkan.
Evenimentul a debutat cu un concurs de artă culinară la care filialiale UDTR din Cumpăna, Techirghiol, Măcin și Tulcea au participat cu un stand de produse de patiserie și mâncăruri tradiționale.
Președintele UDTR a declarat: „a devenit o tradiție pentru UDTR să fie un partener serios în cadrul proiectelor inițiate de Primăria Cumpăna, localitate unde există o importantă comunitate de etnici turci. Participarea la acest eveniment constituie o oportunitate de a promova arta culinară tradițională dar și folclorul turcilor dobrogeni, parte a zestrei culturale a spațiului cuprins între Dunăre și Marea Neagră.”
În cadrul aceluiași eveniment, ansamblurile folclorice «Fidanlar», «Kardelen» și «Filizler» aparținând UDTR au particpat la parada costumelor populare și au prezentat un program de dansuri populare tradiționale.
Anual, UDTR organizează un seminar cu tema «Tinerii și religia».
Anul acesta, în luna mai, UDTR a organizat deplasarea în Turcia, având în program vizitarea geamiilor și a monumentelor istorice din Istanbul. La această manifestare au participat tineri studenți de la următoarele filiale: Măcin, Tulcea, Cobadin, Techirghiol, Galați, Cumpăna, București, Năvodari, Lazu și Constanța. În această călătorie, tinerii au avut posibilitatea să socializeze și să cunoască îndeaproape cultura turcă, religia islamică precum și menținerea și dezvoltarea identității etnice și culturale.
Uniunea Democrată Turcă din România organizează , o masă rotundă cu tema «Datini și obiceiuri ale turcilor dobrogeni». În cadrul mesei rotunde vor fi evocate datinile și obiceiurile practicate de etnicii turci în satele dobrogene o dată cu sosirea primăverii. Evenimentul este organizat de comisia de femei și este găzduit de filiala UDTR din Tuzla.
Președintele comisiei de femei Amet Melec, organizatorul evenimentului a declarat: „Nevruz și Hîdîrlez sunt sărbători străvechi, marcate de turcii dobrogeni dar și de cei din Balcani și Anatolia. Dorim să păstrăm vie tradiția acestor sărbători și să le împărtășim tinerilor bogăția spirituală a comunității noastre.”
La masa rotundă sunt așteptați să participe: președintele UDTR Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, președintele filialei UDTR Tuzla Salim Levent, primarul localității Constantin Micu dar și reprezentanți ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța.
Uniunea Democrată Turcă din România a marcat începutul primăverii printr-o serie de manifestări socio-culturale dedicate Zilei Internaționale a Femeii. Astfel, comisia de femei din cadrul UDTR a organizat în perioada 7-8 martie, la filialele din Constanța, Tulcea, Babadag și Techirghiol dezbateri cu tema «Rolul femeii de etnie turcă în societate și în familie».
Conform declarațiilor președintelui comisiei de femei Amet Melec dezbaterile au fost organizate cu scopul de a marca Ziua Internațională a Femeii și au reunit un număr de peste 500 de femei de etnie turcă de la filialele uniunii din județele Constanța și Tulcea. În cadrul evenimentului de la Constanța desfășurat în data de 7 martie alături de conducerea comisiei de femei a UDTR s-a aflat și soția consulului general al Republicii Turcia la Constanța Ali Bozcaliskan, Pouneh Bozçalıșkan dar și atașatul comercial al Republicii Turcia la Constanța, Sezen Leventoğlu împreună cu Senye Guneș Tanay director Turkish Airlines Constanța. Dezbaterea de la Constanța s-a încheiat cu o serată turcească. La Tulcea doamnele din comunitate au fost felicitate cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii de deputatul Iusein Ibram și i-au avut ca oaspeți la sediul uniunii pe ambasadorul Republicii Turcia la București Ömür Șölendil și pe Omer Susli reprezentantul Directoratului pentru turcii din străinătate și organizațiile asociate.
Ziua Internațională a Femeii a fost marcată la Babadag și Techirghiol. La Babadag, doamnele din comunitate au fost felicitate de președintele filalei UDTR din localitate, Accan Mologani.
Cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, președintele UDTR Osman Fedbi a declarat: „doamnele de etnie turcă sunt cele care dau viață comunității și asigură păstrarea identității etnice și religioase. Din acest motiv le respectăm și le prețuim pentru tot efortul pe care îl depun în familie dar și în plan profesional. Cu prilejul Zilei de 8 Martie le urăm doamnelor și domnișoarelor de etnie turcă un sincer: La mulți ani!”
Oaspeţi de seamă la Sărbătoarea «Aşure» marcată la Filiala UDTR din Tuzla
, la filiala din Tuzla a Uniunii Democrate Turce din România a fost marcată una dintre cele mai iubite sărbători ale musulmanilor de pretutindeni, «Așure». «Așure» se sărbătorește începând cu a zecea zi, din prima luna a calendarul islamic, Muharrem. În ziua de „Așure” și toată luna Muharrem, turcoaicele pregătesc după o rețetă moștenită din generație în generație, un desert care conține minim 9 ingrediente din care nu lipsesc: grâul, năutul, caisele uscate, migdalele, nuca, smochinele, alunele, apa de trandafiri și stafidele. Acest desert care a fost împărțit membrilor comunității a fost preparat de doamnele de la Filiala UDTR din localitatea Tuzla.
Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată la eveniment de președintele comisiei de religie, Islam Remzi și de vicepreședintele comisiei de cultură, Osman Melek. Au răspuns invitației președintelui filialei UDTR Tuzla, Salim Levent de a participa la eveniment, primarul localității Tuzla, Micu Florin Constantin, muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan și atașatul de cult islamic, Aytekin Akçin din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța.
Istorie, cultură, civilizație și spirit la Dunărea de Jos
Uniunea Democrată Turcă din România a organizat în perioada 1-3 noiembrie 2013 la Galați, proiectul intitulat „Istorie, cultură, civilizație și spirit la Dunărea de Jos”, coordonat de doamna Gülten Abdula Nazare. Proiectul a inclus un simpozion și un spectacol de muzică, dans și poezie și a reunit participanți din România și Ucraina. Comunitățile etnice din România au fost reprezentate de turci, tătari și greci. Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Galați au urcat ansamblurile folclorice „Fidanlar”, „Tuna”, „Ay Yıldız” și „Kaynanalar”, aparținând Uniunii Democrate Turce din România, iar Hayat Memiș a recitat din propriile poezii în limba turcă.
La eveniment au participat președintele comisiei de cultură, Serin Turkoğlu și cel al comisiei de femei, Amet Melek, dar și consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıkan.
Elevii de etnie turcă din Medgidia, Tulcea, Cobadin și Amzacea au sărbătorit 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, la filialele Uniunii Democrate Turce din România din localitățile menționate. Copiii din Medgidia au vizitat Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, cel mai important obiectiv turistic din Tulcea care deține unul dintre cele mai mari acvarii din Europa.
La fililala UDTR din Tulcea, copiii au fost primiți de deputatul Iusein Ibram și au servit produse de patiserie tradiționale iar la Cobadin și Amzacea micii școlari s-au întrecut în jocuri distractive și au participat la un concurs de recitare în limba turcă.
Președintele UDTR, Osman Fedbi a declarat: „În acest an ne-am dorit ca elevii de etnie turcă de la filialele uniunii din Tulcea, Medgidia, Cobadin și Amzacea, cu rezultate bune la limba maternă și de condiție socială modestă să sărbătorească ziua de 1 iunie împreună, să se bucure de această etapă minunată a vieții,copilăria”. Copiii de etnie turcă au mai marcat sărbătoarea copilăriei, la Palatul Copiilor din Constanța, la sfârșitul lunii aprilie, participând la manifestările cultural-sportive organizate de UDTR și de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, cu prilejul Zilei Suveranității Naționale și a Copilului, sărbătorită în Turcia, la 23 aprilie.