decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


25 iulie 2017

Tabăra de limba maternă, Balvanyos 2017

Balvanyos
Tabara de limba materna

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat în perioada 16–21 iulie, la Balvanyos, județul Covasna, prima tabără de limbă maternă din acest an, destinată elevilor. În tabără au plecat 53 de elevi din județul Constanța, care studiază limba turcă maternă şi care s-au clasat pe primele locuri la olimpiadele şcolare de limba turcă şi religie islamică. Preşedintele comisiei de învățământ a UDTR, prof. Vildan Bormambet, coordonatorul taberei, a declarat: „Activitățile din această tabără s-au axat în principal pe dezvoltarea abilităților de comunicare în limba turcă, dar şi pe păstrarea tradițiilor, elevii fiind antrenați să învețe un dans tradițional turcesc. Nu au lipsit nici activitățile distractiv-educative în care elevii au vizitat localitățile: Covasna, Târgu Secuiesc, Tuşnad, lacul Sfânta Ana, salina Praid şi şi-au consumat adrenalina în parcurile de aventură.”

Elevii au fost impresionați de programul atractiv al taberei şi şi-au exprimat opiniile pe rețelele de socializare. Güneş Berkant, elev la Liceul Teoretic «Ovidius», câştigătorul premiului I la faza națională a olimpiadei de limba turcă, a afirmat printre altele: „După un amalgam de sentimente, trăiri şi emoții în cadrul Olimpiadei de Limba Turcă, unde, majoritatea am fost nevoiți să facem dovada apartenenței etnice prin felul corect de a vorbi, a citi şi a reuşi să compunem coerent, am ajuns cu bine în tabăra de la Balvanyos. Dacă în timpul olimpiadei am încercat să captăm atenția profesorului care citeşte lucrarea şi să fim turci în adevăratul sens al cuvântului, acum vreau să mulțumesc organizatorilor pentru aşa o răsplată. Aceasta poate părea o recompensă mică, însă importantă pentru noi, întrucât astfel putem vedea cât de apreciate sunt roadele muncii noastre. Încă o dată mulțumim, şi îi apreciem pe organizatori pentru toate cele dăruite, în timpul acestei săptămăni, şi pentru faptul că s-au gândit la noi.”

Elevii participanți la tabără au mai avut posibilitatea să se inițieze în tainele olăritului, să prepare turtă tulce în cadrul unui târg meşteşugăresc şi să vadă cum decurge viața ciobanilor dintr-o stână.

PR UDTR,


Print