decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


7 decembrie 2015

Drepturile omului – seminar organizat de tinerii turci

Drepturile Omului
Drepturile Omului
Seminar Drepturile Omului

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat , la Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie din Constanța, cea de-a X-a ediție a seminarului cu tema «Drepturile omului». Seminarul a fost organizat de comisia de tineret a UDTR cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, care se sărbătoreşte anual în întreaga lume, la 10 decembrie.

În deschiderea manifestării, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decan al Facultății de Istorie şi Ştiințe Politice din cadrul Universității «Ovidius», i-a felicitat pe tinerii etnici turci pentru tema aleasă spre a fi dezbătută, subliniind faptul că nu multe instituții acordă importanță Zilei Internaționale a Drepturilor Omului. „Drepturile civile se învață, se cultivă si se transmit prin educație şi prin implicarea în societate”, a afirmat conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu. În discursul său, decanul Facultății de Istorie şi Ştiințe Politice a abordat unul dintre drepturile fundamentale acela de a alege şi de a fi ales, subliniind faptul că anul 2016 va fi un an electoral. „Tinerii sunt chemați să nu trateze cu indiferență procesul electoral. Istoria a demonstrat că societățile dezvoltate sunt acelea în care lumea s-a implicat în primul rând prin participarea la alegeri. Democrația nu este cea mai perfectă formă de guvernământ, dar are ca fundament exercitarea dreptului la vot. Acolo unde vă regăsiți nu ezitați să votați.”, le-a spus universitarul participanților la seminar.

Reprezentantul IPJ Constanța, comisar Gabriela Samara s-a referit la programele pe care Poliția română le implementează în şcoli cu scopul de a îi învăța pe elevi să îşi cunoască drepturile fundamentale şi să respecte legile. În finalul seminarului, deputatul Iusein Ibram le-a propus tinerilor ca la următoarea ediție a seminarului să fie identificate şi puse în discuție situații de încălcare a drepturilor omului.

În cadrul seminarului au fost premiați şi tinerii care au prezentat eseuri pe tema Drepturile Omului în cadrul unui concurs lansat de preşedintele comisiei de tineret, Derya Amet, în urmă cu o săptămână. Locul I a fost câştigat de Sevda Ablez de la Liceul «Emil Palade», locul II de Apti Aylin de la Liceul cu Program Sportiv «Nicolae Rotaru» iar premiul al III-lea a fost obținut de Aylin Asan de la Colegiul Național «Mihai Eminescu». Juriul a mai acordat şi o mențiune elevei Husein Fatima de la Colegiul Național «Mircea cel Bătrân».

Alături de tinerii participanți la seminar s-au aflat: preşedintele UDTR – Osman Fedbi, secretarul general – prof. Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, viceconsulul Murat Yalcın din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia a Constanța şi preşedintele TIAD Dobrogea – Zeki Uysal.

PR UDTR,


Print