Comemorarea Eroilor Turci
Președintele Uniunii Democrate Turce din România Osman Fedbi și secretarul general Ervin Ibraim au participat , la manifestările organizate la Brăila de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, cu prilejul Zilei Eroilor Turci. Ceremonialul de comemorare a eroilor turci s-a desfășurat în prezența consulului general al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan și a primarului orașului Brăila, Aurel Gabriel Siminonescu.
Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor de stat ale Turciei si României. Au depus coroane de flori și au păstrat un moment de reculegere în memoria militarilor turci căzuți în luptă pe teritoriul României: liderii Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi și Ervin Ibraim consulul general al Republicii Turcia la Constanța Ali Bozçalıskan, primarul municipiului Brăila, Aurel Gabriel Simionescu, muftiul Cultului Musulman din România Muurat Iusuf, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Dobrogea – TIAD Zeky Uysal, directorul interimar al Centrului Cultural Turc «Yunus Emre» din Constanța Mete Iusuf Ustabulat și directorul adj. al Colegiului Național «Kemal Ataturk» din Medgidia, Ozgür Kıvanç. Au mai fost depuse coroane de flori din partea Instituției Prefectului – județul Brăila, a filialelor Brăila și Galați ale UDTR și a reprezentanților UDTTMR.
Referindu-se la împlinirea a 99 de ani de la Victoria de la Dardanele, consulul general al Republicii Turcia la Constanța Ali Bozçalıskan a declarat: „Această victorie este sărbătorită în fiecare an ca «Zi a eroilor».Victoria de la Dardanele este deosebit de importantă deoarece a dovedit întregii lumi că un popor este capabil să renască din propria cenușă. La Dardanele s-a dat una dintre cele mai importante lupte din Primul Război Mondial, a fost o bătălie care a intrat în istoria militară a lumii. Poprul nostru s-a luptat eroic reușind să apere Istanbulul. Armatele britanice și franceze nu au reușit să ajungă la Istanbul să ducă rușilor ajutorul mult promis și astfel soarta războiului s-a schimbat. Aceasta este lupta în care și-au pierdut viața 250.000 turci. De aceea, în fiecare an, ziua de 18 martie este consacrată comemorării eroilor turci”. În încheiere consulul general Ali Bozçalıskan a spus: „Eroii care se odihnesc aici sunt fiecare un simbol al prieteniei istorice care ne leagă de România. Mulțumesc prietenilor noștri români pentru că găzduiesc și îngrijesc acest cimitir. Istoria nu a fost niciodată și nu este o piedică, dimpotrivă este o treaptă pentru a păși către viitor.”
Prezent la eveniment, primarul Municipiului Brăila a afirmat: „Îmi doresc să avem în continuare eroi, să fie eroi pentru construcție, să lupte pentru o viață mai bună. Avem infinit de multe lucruri care ne unesc spre deosebire de cele care ne despart și cred că trebuie să le folosim pe cele care ne unesc astfel încât, viața noastră la Brăila cât și cea a prietenilor noștri din Turcia să fie mai bună. Cred că ne putem împărți nu numai bogăția materială ci și pe cea culturală, spirituală sau sportivă.”
După rostirea alocuțiunilor a fost oficiată o slujbă religioasă de comemorare și au fost depuse garoafe la mormintele eroilor turci.
În Cimitirul Eroilor Turci din Brăila există 12 morminte în care sălășuiesc osemintele soldaților turci, în timp ce 754 militari de aceeași naționalitate se află îngropați într-o groapă comună, în timpul Primului Război Mondial.
PR UDTR,
Sorina Asan