Congresul Internațional
«Polifonii culturale, Limbă, cultură și civilizație turcă în lume»
au debutat la Constanța lucrările Congresului Internațional „Polifonii culturale, Limbă, cultură și civilizație turcă în lume”. Congresul a fost organizat de Uniunea Democrată Turcă din România în parteneriat cu Facultatea de Litere din cadrul Universității „Ovidius” și a fost găzduit de Sala Senatului din campusul universitar constănțean. La congres au participat profesori universitari și demnitari din Turcia, România, Cipru și Kosovo, dar și reprezentanți ai Federației Internaționale a cadrelor didactice din spațiul Euro-Asiatic (AVRASYA), organizație la care sunt afiliate asociații din domeniul învățământului din 11 țări.
În cuvântul de deschidere, președintele UDTR, ing. Osman Fedbi a subliniat faptul că evenimentul face parte din seria de activități organizate de UDTR în scopul promovării și dezvoltării limbii materne, și constituie un bun prilej pentru participanții din străinătate de a cunoaște România, de a întări relațiile patriei noastre cu țările pe care le reprezintă. În replică, președintele Federației Internaționale a cadrelor didactice din spațiul Euro-Asiatic (AVRASYA), Șuayp Özcan a declarat: „Sunt pentru a treia oară în România și m-am bucurat de fiecare dată aici, de ospitalitate. Astfel de întâlniri duc la o apropiere și la o mai bună cunoaștere a profesorilor din cele două țări, ceea ce contribuie la strângera legăturilor dintre România și Turcia. Politica statului român față de toate minoritățile naționale este demnă de apreciat.”
Au mai rostit alocuțiuni, subsecretarul de stat din cadrul DRI, Amet Aledin, subprefectul județului Constanța, Iucsel Selamet, consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Fusun Aramaz, profesorul turcolog Mustafa Ali Mehmet, președintele Asociației Cadrelor Didactice din Învățământul Tehnic din Cipru, Ahmet Arslan și deputatul Muferra Șinik, Kosovo.
În cadrul manifestării, președintele Federației Internaționale a Cadrelor didactice din spațiul Euro-Asiatic, Șuayp Özcan (Turcia) a vorbit despre «Locul Limbii Turce în Lume» în timp ce profesorul dr. Bahattin Ergezer a prezentat o lucrare despre «Istoria Culturii și Educației în Turcia». Deputatul Mufera Sinik a vorbit despre «Învățământul în limba turcă în Kosovo» iar cercetătorul Tahir Bakal a prezentat o lucrare cu tema «Industrializarea producției costumelor populare tradiționale din diferite regiuni». Despre «Imaginea turcilor în manualele de istorie din România în perioada post-comunistă» a vorbit dr. Adriana Cupcea, cercetător la Universitatea de Vest din Timișoara iar dr. Sânziana Preda de la aceeași instituție de învățământ superior a prezentat un studiu de caz cu tema «Învățământ și Etnie». Au mai susținut lucrări profesorii turcologi Mustafa Ali Mehmet și Agiemin Baubec.
Lucrările prezentate în cadrul congresului vor fi publicate într-o broșură în limbile română, turcă și engleză. Congesul a fost organizat de comisia de învățământ a UDTR și coordonat de prof. Vildan Bormambet, inspector de specialitate în cadrul MEN.
PR UDTR,
Sorina Asan