decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


18 mai 2013

Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce și Tătare,
ediția a V-a

În perioada 19-30 mai 2013 se desfășoară la Constanța cea de-a V-a ediție a Festivalului Tineretului, Sportului, Culturii Turce și Tătare. Evenimentul este organizat de Uniunea Democrată Turcă din România și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România având ca parteneri Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci „Dobrogea”. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări menite să promoveze zestrea etnoculturală a comunităților turce și tătare din Dobrogea precum și schimbul de valori culturale dintre România și Republica Turcia.

Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce și Tătare ediția a V-a debutează duminică, 19 mai la orele 10.00 cu Crosul Tineretului Turc, ediția a IX-a, care se va desfășura pe traseul: Instituția Prefectului – Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța. Ziua de 23 mai este consacrată întrecerilor sportive care debutează cu un minicampionat de fotbal ce se desfășoară la Hotelul Dorna din Mamaia, începând cu orele 9.15 și reunește echipe de tineri de la filialele UDTR din Constanța, Mangalia, Cobadin, Tuzla, Tulcea, dar și de la Liceul „Kemal Atatürk din Medgidia și de la Liceul Internațional de Informatică din Constanța. Întrecerile vor continua după amiază, de la orele 14.30, la Lake view cu tenis de masă, table, remi, bowling și biliard. În aceeași zi, la orele 17.00 va avea loc o conferință cu tema „Comunitatea Turco-Tătară din Dobrogea – secolele XV-XX”. Conferința va fi susținută de lector univ. dr. Cezmi Karasu de la Universitatea din Eskișekir și se va desfășura la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, începând cu orele 17.00. De la orele 18.00 în aceeași locație va fi vernisată Expoziția de fotografie intitulată: „Imagini din trecutul dobrogean”.

va avea loc vernisajul unei expoziții de pictură, aparținând tinerei Celine Ali, elevă la Colegiul de Artă „Regina Maria”. De la orele 10.30 tinerii sunt invitați să ia parte la un simpozion în care vor fi dezbătute teme precum: „Condiția tănârului minoritar etnic în societatea majoritară”, „Oportunități oferite de România tânărului aparținând unei minoritati etnice”, ”Integrarea tânarului minoritar cu studii în străinătate în viața socială românească”. Vor vorbi și vor răspunde întrebărilor participanților la simpozion, Aledin Amet subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice și Aidun Curt-Mola consilier superior în cadrul aceleiași instituții, două personalități aparținând unei comunități etnice care s-au afirmat în spațiul public românesc, primul deținând două mandate de deputat și cel de al doilea, fost subprefect. Simpozionul va fi urmat de un concurs culinar intitulat „Din bucătăria bunicii” unde tinerele își vor demonstra măiestria în a pregăti preparate culinare tradiționale. Ora de începere a concursului, 13.00. Seria de manifestări se va încheia cu o serată turcească intitulată „Sıra gecesi”, un obicei străvechi din ținuturile Anatoliei. Toate manifestările din 24 mai se vor desfășura la terasa „Nane” din Portul Tomis.

Sâmbătă, 25 mai, începând cu orele 11.00 va avea loc Târgul internațional de binefacere în cadrul căruia vor fi expuse produse specifice Turciei, Federației Ruse și Republicii Populare Chineze precum și mîncăruri tradiționale pregatite de comisiile de femei ale UDTR și UDTTMR. Banii strânși din vânzarea produselor vor fi donați Centrului de primire copii în regim de urgență, aparținând de Direcția Județeană pentru Protecția Copilului. Târgul internațional de binefacere se va desfășura în Portul Tomis, locație în care de la orele 12.00 va începe un spectacol de dansuri tradiționale turcești și tătărești susținut de ansambluri folclorice aparținând UDTR și UDTTMR. Tot în data de 25 mai, începând cu orele 15.00, la Medgidia se va desfășura Turneul de lupte tătărești,„ kureș” intitulat „Marea Neagră”, organizat de UDTTMR.

conferinta de presa
Conferință de presă

Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce și Tătare ediția a V-a își va închide porțile joi, 30 mai, la orele 18.00 cu vernisajul expoziției de fotografie, pictură, sculptură și artă video intitulată generic „Dinamism în artă”. Expoziția reunește lucrările a 19 artiști plastici din Republica Turcia. Numărul acestora, 19 a fost ales special pentru a marca ziua de 19 Mai, 1919, dată la care „Kemal Atatürk” a dat startul luptei pentru independență, zi în care au fost puse bazele Republicii Turcia.

Detalii despre Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce și Tătare ediția a V-a au fost prezentate în data de 16 mai în cadrul unei conferințe de presă la care au participat: consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Füsun Aramaz, viceconsulul Özgen Topçu, secretarul general al UDTR, Ervin Ibraim, vicepreședintele filialei Constanța a UDTTMR, Erol Menadil și Mehmet Tünen – Asociația Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea – TIAD.


Festivalul Tineretului, Sportului și Culturii Turce și Tătare, ediția a V-a, a continuat cu o serie de evenimente culturale.

Celine Ali
Celine Ali

Prima manifestare culturală a zilei a debutat la orele 10.00 cu vernisajul unei expoziții de pictură ce poartă semnătura tinerei Celine Ali, elevă la Colegiul de Artă „Regina Maria” din Constanța. Tânăra artistă a expus tablouri cu clădiri reprezentative ale Constanței din zona orașului vechi. Celine Ali, elevă în clasa a IX-a obținut numeroase premii în țară dar și în Italia și Spania.

Vernisajul expoziției a fost urmat de un simpozion în cadrul căruia s-au dezbătut teme precum: „Condiția tănârului minoritar etnic în societatea majoritară”, „Oportunități oferite de România tânărului aparținând unei minorități etnice”,”Integrarea tânărului minoritar cu studii în străinătate în viața socială românească”. Au vorbit și au răspuns întrebărilor participanților la simpozion, Aledin Amet, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Guvernul României și Aidun Curt-Mola, consilier superior în cadrul aceleiași instituții, două personalități aparținând unei comunități etnice care s-au afirmat în spațiul public românesc, primul deținând două mandate de deputat și cel de al doilea, fost Subprefect.

Simpozionul a fost urmat de un concurs culinar intitulat „Din bucătăria bunicii” unde tinerele și-au demonstrat măiestria în a pregăti preparate culinare tradiționale. Locul I a fost obținut de Agi-Acai Neviser iar pe locurile II și III s-au clasat Selmin Arif, respectiv Tihan Natalia. Seria de manifestări etnoculturale s-a încheiat la orele 21.00 cu o serată turcească intitulată „Sıra gecesi”, un obicei străvechi din ținuturile Anatoliei.

La eveniment au participat: președintele UDTR, Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim, președintele de onoare, Asan Murat, președintele comisiei de cultură, Serin Turkoglu, subprefectul Iucsel Selamet, viceconsulul Republicii Turcia la Constanța, Özgen Topçu, Murat Actuan, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură, Gevat Ismet Nejdet, director al Colegiului de Artă „Regina Maria”.

Manifestările culturale sunt organizate de Uniunea Democrată Turcă din România în cadrul Festivalului Tineretului, Sportului și Culturii Turce și Tătare, ediția a V-a, care se desfășoară la Constanța, în perioada 19-30 mai în parteneriat cu Uniunea Democrată Tătarilor Turco-Musulmani din România, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci „Dobrogea”.

Imagini surprinse la acest eveniment sunt publicate aici

Print