decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


8 octombrie 2024

Cea de a XVI-a ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească

Arta culinara turceasca
Arta culinara turceasca
Arta culinara turceasca
Arta culinara turceasca
Arta culinara turceasca
Artă culinară turcească la Techirghiol

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat cea de a XVI-a ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească , la Techirghiol. Evenimentul a fost organizat de comisia de femei a UDTR și a pus în valoare varietatea și savoarea preparatelor culinare turcești, pregătite de participante de la 12 sucursale ale UDTR din Constanţa, Bucureşti, Tulcea, Mangalia, Techirghiol, Medgidia, Hârşova, Tuzla, Cumpăna, Babadag, Măcin și Fântâna Mare.

Festivalul a fost deschis de președintele UDTR, ing. Fedbi Osman, împreună cu președinta comisiei de femei Melek Amet care a dat start concursului de artă culinară turcească. În urma jurizării, cea mai gustoasă mâncare tradițională turcească, care i-a cucerit pe membrii juriului prin gust și prezentare a fost „Mutancana”. Aceasta conține ca ingrediente de bază carne de miel și fructe confiate și a fost pregătită de președinta Sucursalei UDTR Măcin, dna Leman Talib, care a obținut premiul I la secțiunea „Mâncare tradițională”. Premiile II și III au fost acordate Sucursalelor UDTR Cobadin și Cumpăna. O menținune la această secțiune a primit Sucursala București pentru „Hunkar Begendi”. Regina categoriei „Dulciuri” a fost „Pepeçura” un desert turcesc ce are ca ingrediente de bază în preparare struguri și must. Desertul a fost pregătit de doamna Cader Abdula de la Sucursala UDTR Constanța care a obținut premiul I. Premiul II a fost obținut de Sucursala UDTR Fântâna Mare și premiul III de Sucursala UDTR Mangalia, iar mențiunea a fost acordată Sucursalei UDTR Techirghiol. La secțiunea „Patiserie” juriul a acordat premiul I Sucursalei UDTR Tulcea, premiul II Sucursalei UDTR Măcin, premiul III Sucursalei UDTR Babadag și mențiune Sucursalei UDTR Techirghiol. Premii și diplome de participare au fost oferite de organizatori tuturor sucursalelor UDTR care au intrat în concurs, dar și membrilor juriului . Premiile au fost înmânate câştigătoarelor de către secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim.
În cadrul celei de a XVI-a ediţii a Festivalului de Artă Culinară Turcească a fost prezentată şi oferită participanţilor cartea de bucate tradiționale turcești „Iz oriental”, semnată de Nilgün Panaitescu și Nurgean Ibraim, reeditată de UDTR în anul 2021 . Atât Gülten Abdula, cât şi dr. Adriana Sohodoleanu au subliniat în alocuţiunilor lor valoarea cărţii „Iz oriental” pentru comunitatea turcă, dar şi pentru toți iubitorii gastronomiei turceşti.

Programul artistic al Festivalului de Artă Culinară Turcească a fost susținut de ansamblurile folclorice „Șirinler” (coordonator prof. Melek Osman, coregraf prof. Selin Yasmin Pomîrleanu) și „Fidanlar” (coordonator Harun Osman, coregraf Claudiu Popa). Un recital de muzică ușoară turcească au susținut și tinerii Melisa Koșkan și Ali Barıș Yıldırım, dar şi soprana Daiana Melek Gavrilescu. Muzica populară turcească şi cea românească au răsunat în Piaţeta din Techirghiol în interpretarea doamnei Magbule Ismail şi a domnului Mihai Călin care i-au invitat pe cei prezenţi la dans. Printre invitaţii prezenţi la festival s-au aflat deputatul Iusein Ibram, iniţiatorul evenimentului, dr. Iusein Gemal, prim-vicepreşedinte UDTR, dl. Şenol Ali, subprefect al judeţului Constanţa, dl. Florin Zisu, viceprimar al oraşului Techirghiol, președinta Comisiei de femei a UDTTMR, dna Ela Ziadin și dl. Salih Yurç, coordonatorul Biroului TIKA Bucureşti.

Biroul de presă UDTR,


Print