decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


9 februarie 2018

Simpozionul „Educaţie pentru sănătate în familie”, la prima ediţie

Educatie pentru sanatate in familie
Educație pentru sănătate în familie

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat prima ediție a simpozionului, «Educație pentru sănătate în familie», , la Constanța. Simpozionul a fost organizat de Comisia de femei a UDTR şi a reunit membre ale Uniunii de la filialele din Constanța, Tulcea, Medgidia, Cobadin, Tuzla şi Cumpăna. Temele abordate în cadrul manifestării au fost: diabetul şi bolile de nutriție, bolile cardiovasculare şi sănătatea copilului. Au vorbit pe aceste teme medicii: dr. Gönül Iusein, dr. Melek Niculescu şi dr. Hayat Memiş. Dr. Hayat Memiş s-a referit la infarctul miocardic şi la atacul de cord şi a prezentat principalele manevre de resuscitare în cazul atacului de cord. Acțiunea a fost interactivă, membrele comunității având posibilitatea să pună întrebări medicilor prezenți.

În finalul manifestării, profesor dr. Leman Murat s-a referit la necesitatea şcolarizării asistenților medicali generalişti şi a celor de balneo-fiziologie, din comunitate, cadre medicale căutate atât pe piața forței de muncă din țară cât şi din străinătate. Preşedinta Comisiei de femei, Melec Amet a declarat: „Am organizat în premieră în acest an o acțiune destinată sănătății şi prevenției bolilor cardiovasculare, deoarece aceste boli sunt principala cauză a mortalității în lume. De asemenea, numărul cazurilor de diabet este în creştere, dar din fericire este o boală care poate fi prevenită printr-o alimentație corectă. Este bine ştiut faptul că bucătăria turcească tradițională abundă în diverse sortimente de produse de patiserie şi din acest motiv dorim ca doamnele din comunitatea turcă să fie bine informate cu privire la o nutriție sănătoasă, la riscurile care se supun când alimentația în familie se bazează pe carbohidrați şi dulciuri în exces.”

La simpozion au participat: preşedinta Comisiei de învățământ a UDTR, prof. Vildan Bormambet, preşedinta Comisiei de cultură, Serin Türkoğlu, preşedinta Comisiei de femei a UDTTMR, Turchian Bari precum şi soția Consulului general al Republicii Turcia la Constanța Uygar Mustafa Sertel, doamna Özlem Sertel. Evenimentul a fost coordonat de preşedinta Comisiei de femei, Melec Amet, şi de vicepreşedinta comisiei, Durie Accoium.

PR UDTR,


Print