decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


16 noiembrie 2015

Săptămâna M.K. Atatürk

Saptamana Ataturk
Saptamana Ataturk
Săptămâna Atatürk

Uniunea Democrată Turcă din România a încheiat seria de manifestări culturale dedicate întemietorului Turciei moderne, , cu simpozionul „M.K. Atatürk, model pentru tânăra generație”. Simpozionul a fost organizat de comisia de cultură a UDTR şi a reunit peste 50 de tineri din cadrul comunității turce, dar şi membri ai conducerii Uniunii.

În cadrul simpozionului, tânărul istoric drd. Metin Omer a abordat câteva din reformele întreprinse de liderul turc M.K. Atatürk, care au avut repercusiuni şi pentru comunitatea musulmană din Dobrogea. În discurusl său, tânărul istoric a subliniat faptul că reformele culturale au ajuns în România prin intermediul ambasadorilor turci, care le-au răspândit în rândul etnicilor turci şi tătari. Astfel, în timp, populația de religie musulmană şi-a schimbat vestimentația tradițională cu cea modernă, europeană şi a introdus alfabetul latin în publicații.
Au mai vorbit despre viața şi reformele întreprinse de Mustafa Kemal Atatürk, tinerii Apti Aylin, Ainur Beghim şi Yıldız Hanan.

Printre invitații prezenți la simpozion s-au numărat: preşedintele UDTR ing. Osman Fedbi, secretarul general prof. Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, subprefectul Accoium Levent şi muftiul Cultului Musulman din România d-nul Murat Iusuf. La eveniment a participat şi Yunus Emre Bakırcı – Viceconsul în cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța.

Simpozionul a încheiat „Săptămâna M.K. Atatürk” organizată de comisia de cultură a UDTR, cu prilejul împlinirii a 77 ani de la moartea marelui lider politic şi militar, Mustafa Kemal. În „Săptămâna M.K. Atatürk” au fost depuse , coroane de flori la bustul lui M.K. Atatürk situat în Parcul Poştei din Medgidia şi a fost organizată o ceremonie de comemorare la Biblioteca Județeană din Constanța.

PR UDTR,


Print