decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


4 decembrie 2014

Ziua Minorităţilor Naţionale

Ansamblul Fidanlar
Ansamblul Fidanlar

Uniunea Democrată Turcă din România organizează un spectacol multietnic cu prilejul Zilei Minorităților Naționale. Spectacolul va fi susținut de ansamblurile de dansuri tradiționale «Fidanlar» (UDTR), «Cansu» (UDTTMR), «Elpis» (Comunitatea elenă „Elpis”) precum şi de corul «Mehtap» – UDTR. Vor mai interpreta melodii din folclorul bulgăresc şi tătăresc soliştii: Teodora Carpuz, Chiamuran Chivu şi Melia Iusuf. Spectacolul va avea loc în sala de festivități a Hotelului Aurora din Mamaia.

În debutul spectacolului, va fi omagiat şi premiat pentru întreaga sa activitate, profesorul turcolog Mustafa Ali Mehmet, la împlinirea vârstei de 90 de ani. Mustafa Ali Mehmet şi-a dedicat întreaga sa carieră cercetării documentelor otomane referitoare la istoria României şi Turciei. Este autorul lucrării „Istoria turcilor” şi traducătorul Coranului în limba română. În anul 1976 a fost distins cu premiul Academiei Române. Va mai primi un trofeu pentru activitatea sa în domeniul turcologiei, lector universitar dr. asociat la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, Ciden Sena Menabit.

În finalul manifestării vor fi premiați elevii din clasele I–IV care au participat la concursul de desene „Frumoasa mea patrie, România” şi cei din claseleV–VIII înscrişi la concursul de eseuri „De ziua ta, Românie”, ambele lansate de UDTR în şcolile constănțene în urmă cu două săptămâni, cu prilejul Zilei de 1 Decembrie.

Spectatorii prezenți la spectacol vor avea posibilitatea să admire tablourile talentatei eleve de la Colegiul de Arte «Regina Maria», Celine Ali, reunite în expoziția intitulată „Minarete pe cerul Dobrogei”. La eveniment sunt aşteptați să participe: preşedintele UDTR Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim, subsecretarul de stat Aledin Amet – DRI, muftiul Murat Iusuf, consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalışkan, precum şi preşedinți ai comunităților etnice din Constanța.

Ziua Minorităților Naționale se sărbătoreşte în România în fiecare an la 18 decembrie, din 1998. La data de 18 Decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice şi religioase – ca document internațional ce oferă o garanție a drepturilor minorităților în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanța prin promovarea zilei de 18 Decembrie ca zi a minorităților naționale. România s-a raliat acestui context internațional prin oficializarea Zilei Minorităților Naționale din țară.

PR UDTR,

Imagini surprinse la acest eveniment sunt publicate aici

Print