decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


18 mai 2014

Festivalul Cultural Sportiv al Tineretului, ediţia a IX-a

Uniunea Democrată Turcă din România organizează în zilele de 23 și 24 mai, cea de-a IX-a ediție a Festivalului Cultural Sportiv al Tineretului. Festivalul este organizat de comisia de tineret din cadrul UDTR și reunește 300 de tineri de etnie turcă, de la filialele uniunii din județele Constanța și Tulcea dar și din București.

Festivalul Cultural Sportiv al Tineretului va debuta vineri, 23 mai, la orele 8.30 cu un minicampionat de fotbal. Concursurile sportive vor continua de la orele 14.00 cu un minicampionat de tenis de masă, bowling și biliard desfășurat la Constanța, la Lake View.

Tot în cadrul festivalului, sâmbătă, 24 mai, începând cu orele 11.00 va avea loc simpozionul cu tema: «Ziua Tineretului și Sportului». Simpozionul se va desfășura în sala de conferințe a Hotelului «Florida» din stațiunea Mamaia (vis-a-vis de Aqua Magic, pe malul Lacului Siutghiol). De la orele 13.00 tinerii se vor întrece în cadrul unui concurs de artă culinară. În aceeași locație, vor intra în concurs tinerii pasionați de remi și table, la orele 15.00.


Festivalul Tineretului
Festivalul Tineretului

Timp de două zile, tinerii de etnie turcă s-au reunit la Constanța în cadrul celei de a IX-a ediții a Festivalului Cultural Sportiv al Tineretului organizat de Uniunea Democrată Turcă din România. Ca în fiecare an, manifestarea a avut un caracter interetnic alături de tinerii turci intrând în competițiile sportive și cei de etnie tătară, greacă sau rusă.

, tinerii au dat start competițiilor sportive. Campionatul de fotbal a fost câștigat de echipa de tineret aparținând filialei UDTR din Mangalia, în timp ce la bowling pe primele locuri s-au clasat: Gelmambet Erdal, Izet Ersun și Ismail Elvis. La festivitatea de premiere a tinerilor fotbaliști au participat: președintele UDTR Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim, subprefectul Accoium Levent dar și consulul general al Republicii Turcia la Constanța Ali Bozçalıșkan.
Concursul de biliard a fost câștigat de Cutlacai Harun iar cel de table de Negip Erdal. La remi, podiumul a fost împărțit de Timofei Iulian, Amet Derya și Ahmed Emrah.
Sâmbătă, 24 mai tinerii s-au reunit în cadrul simpozionului cu tema: «Ziua Tineretului și Sportului». Simpozionul a fost organizat pentru a marca Ziua Tineretului și Sportului care se sărbătorește în Turcia la 19 mai, dar și pentru a aduce un omagiu liderului Mustafa Kemal Atatürk care a dedicat această zi tinerilor, transformând-o în sărbătoare națională.

În cadrul lucrărilor simpozionului, Ainur Ablai a evidențiat activitatea de promovare a limbii și culturii turce desfășurată de tinerii din cadrul filialei UDTR București și a făcut un apel către tinerii care doresc să studieze sau să își găsească un loc de muncă în capitală să îi contacteze pentru a fi sprijiniți dar și pentru a participa la evenimentele organizate de comunitate. Prezenți la lucrările simpozionului, președinte UDTR Osman Fedbi și depuatul Iusein Ibram i-au îndemnat pe tineri să întocmească proiecte și să acceseze atât fondurile Departamentului pentru Relații Interetnice cât și cele europene. Liderii UDTR și-au arătat disponibilitatea de a organiza un seminar pentru tineri în care să fie invitați experți care să îi învețe cum se întocmesc proiectele cu fonduri europene. S-a mai evidențiat faptul că scopul organizațiilor de tineret este de a atrage tineri bine pregătiți, cu educație universitară și postuniversitară, etnici turci valoroși, care să devină în viitor lideri ai comunității.

Viceconsulul Republicii Turcia la Constanța Özgen Topçu a subliniat faptul că: „educația în limba română este importantă pentru formarea tinerilor dar însușirea limbii turce în familie sau participând la cursuri le conferă etnicilor turci încă o șansă deoarece Turcia le deschide o a doua ușă, le oferă oportunități în plus pentru a reuși în viață”. Directorul Centrului Cultural Turc «Yunus Emre» din Constanța, Ali Oğuzhan Yuksel i-a invitat pe tineri să participe la cursurile și evenimentele organizate de instituția pe care o conduce și i-a încurajat să învețe și să își perfecționeze cunoștințele de limba turcă deoarece limba este un element definitoriu al identității naționale. „Orice limbă cunoscută îmbogățește cultura unei persoane care reușește să comunice mult mai ușor în orice țară s-ar afla”, a spus Ali Oğuzhan Yuksel.

Simpozionul a fost urmat de un concurs culinar în care tinerele de diferite etnii au demonstrat că au talent la prepararea mâncărurilor tradiționale. Concursul culinar a fost câștigat de Natalia Tihan reprezentând Comunitatea Rușilor Lipoveni din România care a pregătit un colac tradițional. Pe locurile următoare s-au clasat Ali Dilber – UDTR Galați, care a pregătit o „negresă pufoasă” și Damian Taisia – CRLR, cu tort cu nucă.
Duminică, 25 mai, tinerii s-au reunit în cadrul unui picnic, la filiala UDTR din Cobadin.

PR UDTR,

Imagini surprinse la acest eveniment sunt publicate aici

Print