decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


12 iunie 2014

Femeia de etnie turcă din Balcani

Femeia turca din Balcani
Femeia turca din Balcani
Femeia turcă din Balcani

Uniunea Democrată Turcă din România organizează în perioada 12-15 iunie, cea de-a VII-a ediție a simpozionului internațional «Femeia de etnie turcă din Balcani». Lucrările simpozionului vor fi deschise , la Hotelul Ten din Constanța.

Timp de trei zile, turcoaicele cu diplomă universitară din România, Turcia, Grecia, Macedonia și Azerbaidjan se reunesc la Constanța pentru a dezbate teme precum: „Implicarea femeii turce în lupta de eliberare și în viața socială a Turciei”, „Rolul și Importanța familiei din perspectiva lui Ziya Gökalp” sau „Personajele feminine în teatrul turcesc din perioada 1970-1990”. În cadrul simpozionului vor fi vernisate: expoziția de pictură a tinerei artiste plastice Selin Ali elevă la Colegiul Național de Arte «Regina Maria», expoziția «Motive ale Artei Turcești» – pictură pe sticlă realizată de Abdula Angelica, precum și imagini și fotografii cu tema: „Femeia în viziunea pictorilor turci” realizate cu sprijinul Ministerului de Externe al Republicii Turcia.

Tot vineri, 13 iunie, în pauza dintre prezentarea lucrărilor va fi lansată cartea profesorului turcolog Mustafa Ali Mehmet intitulată „Pagini din istoria Turciei de la huni până în zilele noastre”.
Președintele comisiei de femei Amet Melec, coordonatorul acestui proiect a declarat: „simpozionul internațional «Femeia de etnie turcă din Balcani» este cea mai amplă manifestare organizată în acest an de comisia de femei a UDTR. În ediția din acest an am hotărât să îmbinăm dimensiunea științifică a simpozionului prin lucrările prezentate de profesorii universitari participanți, cu cea culturală, prin vernisarea de expoziții și prin lansarea unei cărți valoroase pentru turcii de pretutindeni. Acest simpozion demonstrează că etnicii turci din România continuă să fie o punte de legătură între Turcia și celelate țări Balcanice unde locuiesc comunități de turci, un pol al dialogului intercultural.”

Programul participantelor din străinătate la simpozion mai cuprinde o vizită la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și la Centrul Cultural «Yunus Emre». Comitetul de organizare a simpozionului este format din: Amet Melec, Accoium Durie și Abdula Ghiulten.
La deschiderea lucrărilor simpozionului sunt așteptați să participe: președintele UDTR Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, subprefecții Accoium Levent și Anefi Ersun, subsecretarul de stat Aledin Amet, muftiul Cultului Musulman din România Murat Iusuf, consulul general al Republicii Turcia la Constanța Ali Bozçalıșkan, precum și alți diplomați acreditați în România.

PR UDTR,

Imagini surprinse la acest eveniment sunt publicate aici

Print