decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


23 martie 2014

Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară”

Uniunea Democrată Turcă din România organizează în zilele de 23 și 24 martie, cea de a XIII-a ediție a Festivalului Interetnic „Primăvară Comunitară”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Festivalul va debuta cu Simpozionul «Datini și Obiceiuri de Primăvară» care se va defășura începând cu orele 14.00, la Hotelul «Palas» din Constanța. În cadrul simpozionului vor fi evocate datini și obiceiuri de primăvară ale comunităților etnice din Dobrogea, printre acestea numărându-se cea turcă, tătară, germană precum și tradiții practicate de aromâni în acest anotimp.
Festivalul „Primăvară Comunitară” va continua cu un Spectacol Etno-Folcloric care va începe la orele16.00, la Teatrul Național de Operă și Balet «Oleg Danovski». Spectacolul va fi susținut de ansambul folcloric «Delikanlilar», corurile «Mehtap» și «Kaynanalar» ale UDTR, ansamblul de dansuri «Karadeniz» – UDTTMR, formațiile artistice «Dobrogeanca», «Giunea Mea» și «Armâna mea». Vor mai interpreta cântece tradiționale Melia Iusuf și soliști ai Forumului Democrat German din Constanța. Spectacolul Etno-Folcloric se va desfășura în deschiderea Concertului susținut de Orchestra Simfonică a Conservatorului de Stat Balkan din cadrul Universității «Trakya» din Edirne, dirijor Aminbay Sapayev, care va începe la orele 18.00. Artiștii din Turcia vor interpreta piese de W. Amadeus Mozart, D. Shostakovici, C. Petrov, V. Monti, L.Anderson dar și lucrări aparținând compozitorilor turci Hammamizade Ismail Dede Efendi și Mehmet Ali Bey.

Președintele comisiei de cultură Serin Turkoglu a declarat: „În acest an, am inclus pentru prima dată în acest festival dedicat primăverii un concert simfonic în interpretarea unei orchestre din Republica Turcia. Acest lucru a fost posibil datorită partenerilor noștri, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, Centrul Cultural Turc «Yunus Emre» din Constanța și Muftiatul Cultului Musulman din România dar și a sprijinului financiar acordat de Departamentul pentru Relații Interetnice.”

La eveniment sunt așteptați să participe: președintele UDTR Osman Fedbi, prim-vicepreședintele Iusein Gemal, secretarul general Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, muftiul cultului musulman din România Murat Iusuf, subsecretarul de stat Aledin Amet precum și ambasadorul Republicii Turcia la București Ömür Șölendil, consulul general al Republicii Turcia la Constanța Ali Bozçalıșkan șı alți reprezentanți ai consulatelor generale și onorifice din orașul tomitan. Din partea Centrului Cultural Turc «Yunus Emre» vor fi prezenți la eveniment prof. dr. Hayati Develi – Președinte și Hașim Koç – Director al Departamentului de Comunicare Corporativă din cadrul aceleiași instituții.

PR UDTR,

Imagini surprinse la acest eveniment sunt publicate aici

Print