decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


8 aprilie 2010

Uniunea Democrată Turcă din România organizează , la Cercul Militar din Constanța, începând cu orele 11.00, cea de-a IX-a ediție a Festivalului Interetnic, «Primăvară Comunitară». În cadrul evenimentului se vor desfășura masa rotundă cu tema: „Datini și obiceiuri de primăvară la comunitățile etnice” și un spectacol de dansuri și cântece tradiționale turcești, tătărești, rusești precum și românești.

În cadrul mesei rotunde vor fi prezentate comunicări științifice despre tradițiile păstrate de-a lungul timpului în localitățile dobrogene în care trăiesc turci, tătari, ruși lipoveni și aromâni, legate de echinocțiul de primăvară. Deși masa rotundă are ca punct de plecare sărbătoarea Nevruzului (nev înseamnă nou în limba persană) celebrată de toate popoarele turcice pe 21 martie, comisia de cultură aparținând UDTR a conceput evenimentul cu scopul de a promova diversitatea culturală și diferitele tradiții ale comunităților etnice din spațiul danubiano-pontic.

Spectacolul va începe la orele 16.00 și va reuni ansamblurile folclorice: „Delikanlilar”, „Kardelen”, „Filizler”, „Sureya”, „Tuna”, „Gok Kusagi”, „Genc Umutlar”, aparținând UDTR; „Karadeniz” – UDTTMR, „Lotca” Comunitatea Rusilor Lipoveni din Ghindărești precum și corurile Mehtap și Kaynanalar ale UDTR.

Serin Turkoglu, președintele comisiei de cultură și coordonatorul proiectului a declarat: „a devenit o tradiție pentru UDTR să dea un caracter interetnic sărbătorii lumii turcice, Nevruzului să reunească reprezentanți ai diverselor comunități etnice, să marcheze împreună începutul primăverii. Anul 2010 a fost declarat de ONU și UNESCO, Anul Internațional al comunicării și apropierii între culturi și acesta este și scopul acținuii noastre, să ne facem cunoscute tradițiile și să cunoaștem la rândul nostru, zestrea spirituală a altor comunități etnice și a polulației majoritare”.


Print